|          

Colors: Purple Color

Brunyola es convertirà de nou en la capital catalana de l'avellana amb la celebració de la 30a edició de la Fira, que se celebrarà els dies 4, 5, 6 i 12 d'octubre. A la presentació de l'esdeveniment, celebrada a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, l'alcalde de Brunyola ha destacat la col·laboració i l'esforç de tots els participants per dur a terme aquesta commemorativa edició, que inclourà actes especials en honor a aquest important aniversari.

En el marc de la presentació, el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, ha elogiat el poble de Brunyola per voler tirar endavant al seu dia una fira d’aquestes característiques tot i les dificultats que això va poder comportar pel fet de ser un poble petit. Per això, “des del Consell, com no podia ser d’altra manera”, ha dit Pujals, “es va donar i s’ha continuat donant el suport logístic necessari perquè poguessin fer realitat, any  rere any, aquesta Fira”. En aquest sentit, Pujals ha destacat el compromís del poble de Brunyola i Sant Martí Sapresa amb el sector de l’avellana, i més tenint en compte la situació viscuda els darrers anys.

El representant de l’ens selvatà també ha volgut remarcar el fet que aquesta Fira es va poder tirar endavant gràcies a la feina feta al seu dia per un dels treballadors de la casa, en Joan Carles Codolà, que tot i estar actualment jubilat ha continuat col·laborant aquests darrers anys perquè Brunyola i Sant Martí Sapfresa pogessin continuar gaudint de la Fira.

La diputada de la Diputació de Girona, Natàlia Figueras, ha destacat en la seva intervenció: «és un plaer participar en la presentació d’aquesta Fira de l’Avellana de la Selva, que promou el producte local més significatiu: l’avellana. Una tasca, la de promoció, que va en la línia de la Diputació de Girona de promocionar l’activitat econòmica local i el producte local i així ajudar als municipis de la demarcació en el seu desenvolupament econòmic»." ha destacat en la seva intervenció: «és un plaer participar en la presentació d’aquesta Fira de l’Avellana de la Selva, que promou el producte local més significatiu: l’avellana. Una tasca, la de promoció, que va en la línia de la Diputació de Girona de promocionar l’activitat econòmica local i el producte local i així ajudar als municipis de la demarcació en el seu desenvolupament econòmic»."

Per la seva banda, l’alcalde de Brunyola, Roger Puigdevall, ha assegurat que “un any més estem molt il·lusionats davant d’una de les festes més importants de l’any del nostre municipi”.

En el transcurs de la seva intervenció, Puigdevall ha explicat que l’avellana fa molts anys que es conrea al territori i que recentment ha rebut el reconeixement com a producte d’excel·lència de proximitat per la seva qualitat. Així mateix, l’alcalde ha agraït la col·laboració i el treball de totes les persones voluntàries que amb el seu treball i la seva dedicació han fet possible que la Fira sigui una realitat any rere any. També ha fet especial èmfasi en el paper que hi ha jugat l’ens selvatà i més tenint en compte les característiques del seu poble. Per això ha volgut agrair la implicació de l’ens selvatà en aquesta Fira des de la seva primera edició ja que, segons ha assegurat, si no hagués estat així, segurament no s’hauria pogut tirar endavant.

El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Guix ha assenyalat: “El conreu de l’avellana és molt respectuós amb el medi ambient i, a més, exerceix un paper molt important de trencament de continuïtat de zones forestals, que serveixen com a tallafoc natural en cas d’incendi forestal. Es tracta d’una activitat tradicional molt arrelada al territori, concretament a la Selva i al Gironès, i el 30è aniversari de la Fira de l’Avellana de Brunyola posa de manifest la importància d’aquest conreu a les comarques gironines i visibilitza la gran qualitat d’aquest producte i les seves propietats saludables”.

En la seva intervenció, Pere Arbonés, president de l’Associació Avellana de Brunyola, ha recordat la necessitat que hi havia de crear una marca, que identifiqués l’avellana produïda en aquesta zona i certifiqués que s’ha obtingut d’avellaners plantats a la província de Girona i que compleixen els requisits per produir avellanes de màxima qualitat.Aquesta evolució que ha tingut la Fira, amb la creació de l’Associació Avellana de Brunyola i la marca Col·lectiva Avellana de Brunyola ha permès el desenvolupament econòmic dels municipis de la comarca. I l’avellana de Brunyola, n’és un clar exemple, i més si tenim en compte que un sol municipi compta amb prop de la meitat dels avellaners de la província de Girona, i recull 470 tones anuals d’avellana. 

La proposta del cartell d’enguany respon a la necessitat de representar de manera gràfica la celebració del 30 aniversari de l’inici de la Fira de l’Avellana de Brunyola. Així doncs, la proposta s’estructura a través del diàleg de dos elements organitzats jeràrquicament.

La inauguració serà el divendres al vespre i tindrà la participació dels alcaldes i regidors dels 26 municipis de la comarca. Tots plegats donaran el tret de sortida a un cap de setmana ple d'activitats, dedicades a reivindicar el producte local i a posar de manifest el gran valor d'aquest apreciat fruit sec com és l'avellana de Brunyola.

Podeu consultar la programació a través de https://www.brunyola.cat/wp-content/uploads/2024/09/Captura.jpg 

El proper cap de setmana de l'11 al 13 d'octubre arriba la segona edició del Blanes Urban Fest (BUF) amb l'objectiu de consolidar-se dins el calendari cultural local.. Aquest 2024 se segueix amb la mateixa línia encetada al 2023: promoure la música, la dansa, l'art i la cultura urbana amb una programació que combina totes aquestes disciplines, amb la col·laboració d'un major nombre d'artistes emergents respecte l'any passat –alguns d'ells, de Blanes- així com activitats de diferents àmbits i tendències.

Està organitzat pel Departament de Cultura de l'Ajuntament de Blanes, també compta amb la suma d'esforços d'altres departaments, com per exemple Joventut i Esports. Es mou al voltant de tres eixos: la potenciació de la música urbana tot oferint una plataforma per a artistes emergents, la promoció de la participació local a través de la col·laboració amb entitats culturals i juvenils, i la consolidació del festival com un referent cultural.

A diferència de l'any passat, en què el pont del 12 d'octubre propiciava quatre dies de feta per gaudir de l'esdeveniment, enguany s'ha concentrat en tres jornades: des del divendres 11 fins al diumenge 13 d'octubre. Durant tres dies hi haurà música, muralisme, dansa, skate, graffitis, així com d'altres al·licients repartits en quatre escenaris, dos d'ells centrals: la Plaça dels Països Catalans, el Banc dels Músics del Passeig de Mar, l'Avinguda d'Europa i el pati de l'Escola Joaquim Ruyra.

L'activitat s'encetarà divendres a la tarda, al Banc dels Músics del Passeig de Mar, amb una mostra de dansa urbana amb Amanda Pérez Pozo, de 'Viu Cantant', seguida per un concert amb l'artista local Jhay Chávez. Ja a la nit, la Plaça dels Països Catalans acollirà 'Va parir tour', la festa per escoltar bona música i ballar fins que el cos aguanti organitzada per Ràdio Blashback, amb una duració aproximada de 4 hores, oberta a tots els públics i amb diversos presentadors de l'emissora.

L'endemà dissabte, a banda del II Concurs de Graffitis, l'activitat es traslladarà de nou al Banc dels Músics, amb un taller de Breakdance matinal, seguit a la tarda per una Batalla de Cançons –tots dos a càrrec d'Erol Urbà-, i concerts amb artistes de Nau4 Espai Jove, el Casal Jove de Blanes. Per la seva banda, a l'espai de la Plaça dels Països Catalans, hi haurà un concert a partir de les vuit del vespre amb diverses tendències musicals actuals, a càrrec d'artistes emergents.

Alguns d'aquests d'ells són blanencs i blanenques, que compten amb el seu propi club de fans. Entre tots ells sumen una bona pila de seguidors a les diferents xarxes socials d'Instagram, TikTok i Spotyfy. Així, es comptarà amb l'exòtica Nawi, el cantant i compositor de hip hop Pina, la cantant formada a Blanes Carla Frigo, que compta amb més de 2'5 milions de seguidors a TikTok i 360.000 a Instagram i és clarament un talent a l'alça.

Una altra artista que també compartirà amb el públic el seu talent és Brandy AR, una cantant, compositora i ballarina d'ascendència llatina, que compta amb centenars de milers de visualitzacions a YouTube i TikTok. També cal destacar l'actuació dels Gemelos Cortés, dos blanencs a qui el públic del municipi ja va poder aplaudir quan encara eren uns nens al pregó de la Festa Major de Blanes 2017, poc després que havien participat a 'La Voz Kids'. Per últim, l'endemà diumenge hi haurà de nou una Mostra de Dansa Urbana a càrrec d'Elancé i Viu Cantant a la Plaça dels Països Catalans.

Al llarg dels tres dies s'han programat altres al·licients complementaris, com per exemple el circuit d'Skate Board que hi haurà a disposició de tothom, organitzat amb el suport d'Skate Blanes, a la Plaça dels Països Catalans. També hi ha d'altres ingredients per seguir potenciant l'art al carrer, que es podran gaudir coincidint amb la segona edició del BUF.

Aquest diumenge 6 d'octubre, Caldes de Malavella viurà una jornada festiva amb la celebració de la 20a edició de la Fira de l'Aigua, un esdeveniment que ret homenatge a la rica història del municipi al voltant de les aigües termals. La fira promet ser una autèntica font d'activitats per a totes les edats, que van des de l'època romana fins a l'auge modernista de la balneoteràpia.

Els assistents podran gaudir d'un programa variat que inclou visites guiades al patrimoni romà i modernista, així com activitats lúdiques per als més petits, espectacles de carrer i tallers de manualitats. A més, hi haurà un mercat d'artesania i una oferta gastronòmica que no deixarà ningú indiferent. Entre les activitats més esperades destaquen les visites a les termes romanes d'Aquae Calidae, tallers de jocs de fusta gegants i activitats de construcció d'aqüeductes.

També es podrà experimentar l'Espai del Benestar, on s'oferiran tasts de massatges, infusions terapèutiques i reflexologia. Pels amants de la història, hi haurà exposicions i activitats a l'Espai Aquae, que permetran conèixer més sobre el jaciment arqueològic del Camp dels Ninots.

L'ajuntament ha preparat una àrea gastronòmica que inclourà un dinar solidari, els beneficis del qual aniran destinats a la investigació del càncer infantil, organitzat per la Fundació Pels Valents. El menú oferirà una deliciosa graellada de carn per a adults i hamburgueses per als nens. Durant la jornada, els visitants també podran degustar plats locals, com ara els calamars a la romana, elaborats amb aigua termal pel Restaurant-Hostal Esteba.

Abans de la fira, dissabte se celebrarà la Trobada de Gegants, una tradició emblemàtica organitzada per la Colla Gegantera de Caldes, on s'espera la participació de grups de diferents localitats, tot animant l'ambient festiu al parc de la Sardana.

Amb un programa ple d'activitats i propostes, la Fira de l'Aigua de Caldes de Malavella promet ser un esdeveniment inoblidable, ideal per gaudir en família i amb amics. Per a més informació sobre la programació, podeu consultar les activitats fent clic AQUÍ.

El Teatre de Blanes va acollir dissabte passat la pre-estrena d'un nou muntatge de l'Esbart Joaquim Ruyra anomenat, 'Deziro.Ago' –que en llengua esperanto significa 'Desig.Acció'. És un espectacle de dansa teatre d'arrel que vol indagar sobre els reptes i preocupacions de l'actual societat, del què el mateix espectador pot sentir i preguntar-se. Ha estat una producció molt especial que ha comptat amb la direcció coral de Montse Colomé, Ester Plana i Quim Rutllant, així com el suport de l'actor i músic Jordi Vidal, el compositor Ramon Calduch i el ballarí i coreògraf Xavi Gumà.

Des de l'esbart expliquen que és una proposta innovadora en l'àmbit dels esbarts, ja que utilitzen el llenguatge de la dansa d'arrel com a base, però acostant-se estèticament a la dansa urbana en alguns moments, aportant una riquesa escènica refrescant.

Discursivament es posa en crisi temes com les notícies falses, el drama dels refugiats que moren a les portes del què esperen que sigui el seu paradís a la terra, la crisi de l'ensenyament, les desigualtats, la injustícia en tants àmbits, o bé el conflicte que representa per a la societat el capitalisme salvatge. Són temes que formulen el desig que hi hagi un trencament, un canvi.

A més a més, és fruit d'una creació coral, ja que han estat els i les mateixes balladores de l'Esbart Joaquim Ruyra els qui han anat escollint els temes que els ha semblat més preocupats, i els han treballat per crear la producció que s'ha presentat.

Una evolució que també és plausible en la incorporació de peces musicals interpretades amb les veus dels dansaires, que també ballen paraules, frases, pensaments. Entre aquestes veus destaca la que sorgeix de manera poderosa cap al final del muntatge, la de la jove cantant Laia Pérez. Ella posa l'adequat inici d'un in crescendo final que convida a compartir les veus dels ballarins i ballarines i del mateix públic convertit en protagonista de l'experiència.

Després de la seva pre-estrena a Blanes formant part del programa 'Blanes Talent Fest', el nou espectacle s'estrenarà oficialment la setmana vinent, el 13 d'octubre, a la Fira Mediterrània de Manresa.

Dissabte passat, Sant Julià del Llor i Bonmatí es va vestir de gala per acollir, per primera vegada, la trobada de gegants de la comarca de la Selva, un esdeveniment que no se celebrava des del 2019 i que ha reviscut gràcies al nou grup de gegants de la localitat. Amb gran entusiasme, prop de 9 grups de diferents localitats van participar en aquesta entranyable tradició, entre els quals s'inclouen Riudarenes, Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Celler de Ter, Blanes, Can Fornaca, Hostalric i Tordera.

La jornada va estar marcada per l'alegria i la companyonia, culminant amb un sopar de germanor en què els participants van celebrar l'èxit del retrobament i l'impuls a aquesta activitat cultural que uneix les comunitats de la comarca. La revitalització d'aquesta tradició destaca la importància de mantenir vius els costums locals i de fomentar la cohesió entre pobles.

 

Caldes de Malavella ha viscut una nova edició de l'Aplec de Sant Maurici, un esdeveniment emblemàtic que ha reunit caldencs i caldenques per commemorar la seva rica cultura i tradicions. En aquesta ocasió, l'Agrupació de Sardanistes de Caldes ha estat la responsable de l'organització dels actes, marcant un moment especial en la història de la festivitat, ja que es celebra el 180 aniversari de l'esdeveniment.

La jornada ha estat tot un èxit, amb la participació de prop de 1.000 persones que han gaudit d'una festa col·lectiva inoblidable. El consistori local ha agraït les entitats participants pel seu compromís, subratllant la importància de la seva labor en la preservació i promoció de la cultura del municipi.

L'Aplec de Sant Maurici ha tornat a demostrar la seva capacitat per unir la comunitat i mantenir vives les tradicions locals, consolidant-se com un dels esdeveniments més esperats de l'any.