|          

Colors: Purple Color

El proper cap de setmana el Teatre de Blanes acollirà la preestrena de l'obra 'M'entens o t'ho explico?' del cineasta Jordi Calvet. Amb aquest obra, Calvet s'estrena en el món dramatúrgic amb una comèdia ambientada a la Barcelona preolímpica. La història arrenca quan el protagonista està arruïnat perquè la taverna gallega no funciona, a més de tenir problemes personals. En aquest punt hi entren els seus amics, qui convencen el protagonista de transformar el local en un d'ambient i haurà de combatre l'homofòbia que té envers el col·lectiu per tal de guanyar-se la vida. L’obra està dirigida per Miquel Murga, i el repartiment està format per grans actors com Octavi Pujades, David Olivares, Anna Senan i Miquel Sitjar. 

L'obra succeeix en la primavera del 1992, pocs mesos abans de les olimpíades de Barcelona 92. El protagonista de la història, en Pol, té una taverna gallega a l'Eixample que no aixeca el vol i els deutes se'l mengen, i per a més inri la seva dona ho deixa per un altre. Decidit a posar fi al seu patiment s'intenta suïcidar. Però els seus amics, Jaume i Carles, el troben abans d'aconseguir-ho, i per animar-lo li ofereixen entrar en el seu negoci per ajudar-lo econòmicament, però en Jaume posa una condició, que el local arruïnat es converteixi en un pub d'ambient gai, que és el que té futur a la zona de l'Eixample. Malgrat la reticència primera i els seus prejudicis, finalment accepten.

L'autor, Jordi Calvet, la definit com una comèdia esbojarrada i políticament incorrecte on suren molts prejudicis de temps passats que provoquen moments totalment hilarants. 

Blanes serà una de les poques ciutats en acollir la preestrena de l'obra abans de marxar a Barcelona per l'estrena oficial. Per això, han decidit oferir dos passes especials el dissabte vinent al teatre. Les entrades ja estan a la venda a la plataforma 'Entrapolis', d'aquest obra tan singular que promet convertir-se en un èxit de temporada segons afirmen alguns crítics teatrals.

Aquest migdia s'ha presentat en roda de premsa el programa d'un dels ingredients de la Festa Major de Blanes que més agraeix el públic jove: l'Ensorra't. És el Festival de Música que s'allotja a l'Escenari Jove, el més agraït de tots els que puguin haver, perquè està situat a la platja del centre de Blanes, a tocar de l'espigó del Club Vela Blanes.

L'escenari s'alça al Passeig de Mar, davant la platja, mentre que el públic es pot moure còmodament per la sorra de la platja, d'aquí el nom amb què es va batejar fa més d'una dècada aquest cicle de concerts: Ensorra't. És un emplaçament que convida a estar-s'hi una bona estona ara que és estiu: la platja arran de mar, en bona companyia, xerrant i escoltant música per complaure un ample ventall de gustos.

Durant la presentació s'ha donat a conèixer el cartell que identifica l'11è Ensorra't, que ha dissenyat Carla Castelló. Es mostra una imaginativa referència a la música i l'entorn del festival, amb una guitarra submergida que, en la part que es hi ha a la superfície, esdevé en realitat en l'emblemàtica Roca de Sa Palomera, un dels llocs més estimats pels blanencs i pels visitants, una icònica roca natural que identifica la ciutat on comença la Costa Brava.

Quatre nits de concerts de l'Ensorra't: del 24 al 27 de Juliol

Aquest 2024 arriba a la 11a edició amb les piles molt carregades, gestionat pel Consell Local de la Joventut (CLJB), una entitat sense ànim de lucre que aglutina a d'altres associacions, amb el suport del Departament de Joventut de l'Ajuntament de Blanes. Se celebraran quatre nits de concerts: des del dimecres 24 de juliol fins al dissabte 27.

Els concerts començaran quan hagin acabat els espectacles del Concert Internacional de Focs d'Artifici, a ¼ de 12 de la mitjanit, i s'allargaran fins ¼ de 4 de la tarda. A partir de llavors, després que hagi sonat la música en directe, la vetllada nocturna musical continuarà amb música ambient fins 2/4 de 5 de la matinada, quan finalitzarà la sessió del dia.

Els grups que tocaran són sobretot de temàtica de versions, amb grups que representen bandes tant conegudes com els Estopa (amb la banda dels Estopaos), o bé Mago de Oz (amb el grup Leyendas de Oz). També actuaran grups d'altres estils: Gato López (ska-p), així com formacions que toquen altres ritmes com ara hard-rock o DJ's. En definitiva, una gran varietat amb capacitat per cobrir un gran ventall de gustos.

Comissió de Supervisió i Control diària com a novetat

L'Ajuntament de Blanes col·labora amb el festival finançant part de la programació musical, la infraestructura, així com aspectes de seguretat i supervisió. En aquest darrer sentit, una de les novetats que inclou l'Ensorra't d'enguany és la posada en marxa d'una Comissió de Supervisió i Control, que es reunirà abans que comenci cadascuna de les quatre nits del festival. El seu objectiu serà poder preveure les necessitats que s'han de cobrir dia a dia.

Hi participaran tots els agents implicats que tenen a veure amb l'organització dels diferents aspectes de l'esdeveniment: la regidora de Joventut, Estefanía Romero, així com els referents de les diferents aspectes que cal cobrir cada nit. Així, hi haurà representants del Departament de Joventut, del Consell Local de la Joventut de Blanes, la productora musical, equip de seguretat, tècnica de so i traspàs a Protecció Civil, coordinats amb Policia Local Blanes.

Novetats al Departament de Joventut

Coincidint amb la presentació del més destacat de l'Ensorra't, des del Departament de Joventut s'ha aprofitat per informar sobre diverses novetats relacionades amb aquesta àrea de govern. Una de les més destacades és que la figura de la Informadora Juvenil que es troba al Punt d'Informació Juvenil (PIJ) està especialitzada per primera vegada en transicions de vida. És a dir: pot informar i atendre sobre temes relacionats amb la orientació acadèmica i laboral.

La informadora juvenil és la referent per atendre i derivar als joves en funció de les seves inquietuds (salut, habitatge, oci, etc). En l'actualitat la informadora atén durant els matins a l'oficina jove del Carrer Ample número 11, situada al centre de la ciutat, i a partir de setembre també ho farà els dijous a la tarda a la Nau4, al polígon industrial.

D'altra banda, després que a principis d'aquest any es va poder recuperar la sala de concerts de l'espai juvenil de Blanes, Nau4, després que portava quatre anys tancada, es continua treballant en potenciar-la. Amb aquest objectiu, s'està treballant en un programa trimestral que inclogui activitats extraordinàries on fer-la servir i poder treballant tant amb els joves de la població com amb les entitats per poder oferir un oci alternatiu obert, amb diferents expressions musicals.

Tanmateix, un altre camp de treball aprofundirà en orientar a l'expressió de diferents modalitats culturals i artístiques que puguin interessar als i les joves, obrint el ventall d'inquietuds a què poden dedicar-s'hi. Finalment, també s'ha remarcat l'interès en seguir treballant per continuar amb el procés de donar-li una nova identitat a Nau4 en la seva totalitat.p

Anglès dona el tret de sortida al cicle de concerts del nou Festival J'As d'Anglès, un festival que neix amb la intenció de fer un homenatge i recordar a l'orquestrina de l'As d'Anglès, que va ser pionera en la interpretació de la música moderna a les Comarques Gironines però també a Catalunya. Ara, 100 anys després del seu debut oficial, el poble d'Anglès recorda al grup d'artistes, organitzant tot un seguit de concerts que tornaran a inundar de jazz el poble.

La banda va anar canviant al llarg del temps, en nombre de membres en tipus d’instruments i també en les diverses modalitats que oferien: del quintet inicial, es va passar al sextet i multitud de variacions: cobla, orquestra, orquestrina, orquestrina-orquestra. De fet, seguir l’evolució de l’As d’Anglès és veure un relat de l’evolució  de la música en directe  i les seves variants estilístiques durant els anys 20-30 i 40. 

Els fundadors foren Pere Masats i Vilalta, d’Anglès; Francesc Codina i Moner (“Paco Pic”), d’Amer.Josep Figueras i Torramilans (“Bet”), d’Anglès; Josep Mª Carbonell i Perich, de Girona i Ramon Ribera i Vilaseca, d’Anglès. 

La primera edició del J’AS d’Anglès vol ser un homenatge a aquesta formació icònica i un motiu de celebració musical a la vila d’Anglès.  Tindrà lloc el juliol del 2024, amb 4 concerts i una xerrada que ens parlarà  sobre el Jazz i el Noucentisme. Tots els actes giraran al voltant del món de la música jazz i son gratuïts.

Els emplaçaments son dos espais icònics d’Anglès: Els Jardins noucentistes de Can Cendra, obra de Rafael Masó  i l’arcada medieval de Can Verdaguer, al  Carrer d’Avall.

Dimecres 3 de Juliol

Acte Inaugural – Jazz DJ & Jam

Jardins de Can Cendra

20h

Dissabte 6  de juliol

ALBA CARETA GROUP

Jardins de Can Cendra

22h

Dissabte 13 de juliol

LLUÍS COLOMA TRIO

Jardins de Can Cendra

22h

Dissabte  20 de juliol

EVA FERNANDEZ

Arcada de Can Verdaguer

22h

Dissabte 27 de juliol

Xerrada: Noucentisme i Jazz. a Càrrec de Jordi Falgàs

Sala Fontbernat

19:30h

Dissabte 27 de juliol

TRICIA BOUTTÉ

Jardins de Can Cendra

22h

El Festival de Blanes Concerts Arran de Mar ha finalitzat aquest cap de setmana amb dos grans grups, d'estils musicals molt diferents i una qualitat artística excel·lent, com les que han tingut les quatre anteriors actuacions que hi ha hagut fins ara al cicle musical. Divendres passat, el grup Blaumut es va encarregar d'obrir l'últim cap de setmana del festival. La formació va presentar 5 cançons del seu nou dics que presentaran a la tardor, però també van interpretar algunes de les cançons més mítiques del grup. 

El grup, que ha sabut combinar com pocs la varietat d'estils en una proposta eclèctica, variada i de qualitat, ha emprès una gira pet tot el país amb actuacions singulars que apel·len a un repertori històric i antològic. Els autors defineixen aquest seu nou treball com un disc que parla d'enfrontar-se a les pors personals i sortir de la zona de confort, d'aquí el seu títol.

Finalment, es van encerregar de tancar el festival el grup Las Migas. En aquest cas, han complert 20 anys de carrera i ho han celebrat amb una extensa gira i un nou disc: 'Rumberas', i Blanes ha tingut el privilegi d'escoltar-ho abans de la seva gira internacional. És un treball d'homenatge a la rumba en totes les seves versions. Les flamants guanyadores del Latin Grammy han evocat al tancament de la primera edició del Festival de Blanes Concerts Arran de Mar, un gran cant a la vida en femení.

Aquest migdia s'ha desvetllat en roda de premsa el nom de la persona a qui l'Ajuntament de Blanes ha demanat que es faci càrrec del pregó d'inici que donarà el tret de sortida de la Festa Major de Santa Anna 2024. Es tracta de la jugadora de futbol internacional blanenca, exjugadora del Futbol Club Barcelona, Melanie Serrano.

A Blanes, parlar de Melanie Serrano és fer-ho d'una dona estimada i admirada, tant pels guanys esportius aconseguits, com pel seu esperit lluitador i compromès. Nascuda el 12 d'octubre de 1989 a Lebrija (Sevilla), va començar a jugar a futbol a les categories inferiors d'equips masculins com ara el CD Cantely i el Dos Hermanas. Als 12 anys es va traslladar a viure amb la seva família a Blanes, on va jugar al Club Deportiu Blanes abans d'ingressar al Futbol Club Barcelona.

Va debutar amb el primer equip blaugrana fa 20 anys, en la primera jornada de la Superlliga, quan tan sols tenia 14 anys. Des de llavors, va fer una trajectòria ascendent que la faria esdevenir en jugadora internacional.

L'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, s'ha encarregat de presentar Melanie Serrano, destacant que no tan sols es tracta d'una persona que ha contribuït a dur el nom de Blanes molt lluny. El batlle ha remarcat l'especial admiració que sent per ella, tant en l'àmbit professional com personal, definint-la com una gran esportista, compromesa i lluitadora.

Per la seva banda Melanie Serrano, qui també ha assistit a la presentació, s'ha mostrat molt orgullosa i agraïda perquè la ciutat on ha passat la major part de la seva vida l'hagi escollit per encetar la Festa Major de Santa Anna. El pregó és l'acte institucional més solemne i oficial que s'inclou al cicle festiu, i tindrà lloc el dilluns 22 de juliol a 2/4 de 8 del vespre, a la Plaça dels Dies Feiners.

El Festival de Blanes Concerts Arran de Mar continua la seva programació durant un cap de setmana més. El cicle musical, que va arrencar la temporada de concerts d'estiu de la Costa Brava, segueix oferint moments íntims i cada nova actuació creix el nombre d'espectadors que hi assisteixen. El passat cap de setmana va ser l'ocasió per poder gaudir de les veus de dues grans dones de l'escenari català , divendres amb Elena Gadel i el seu espectacle 'La dona que em vesteix', que va provocar que els assistents s'aixequessin de les cadires. 

L'endemà, l'artista Maria del Mar Bonet va omplir tot l'escenari amb la seva poderosa veu, acompanyada per una formació gran de músics de luxe. La cantant mallorquina va presentar un nou espectacle de gran format que recull un recorregut per bona part dels temes que l'han fet coneguda.

Un referent en molts sentits, que no ha deixat mai d'interpretar la música tradicional i popular. Les seves quatre primeres cançons enregistrades al seu senzill editat l'any 1967 ja eren populars de Menorca, i des de llavors ha publicat música popular que recorren musicalment el globus terraqui.

El festival es tancarà aquesta setmana amb dos grups coneguts i estimats. El divendres 5 de juliol estrenaran el seu nou disc 'Abisme' el quintet Blaumut, i l'endemà dissabte dia 6 serà el torn de Las Migas, que ja han complert 20 anys de carrera i han guanyat diversos premis com el Latin Grammy al Millor Disc Flamenc pel seu darrer àlbum, 'Libres'. A Blanes portaran el nou disc i espectacle 'Rumberas'.

La venda d'entrades als concerts s'està fent online a través de l'enllaç https://www.entrapolis.com/organizador/associacio-joves-artistes-i-musics i també es poden adquirir dues hores abans de cada actuació, sempre i quan no s'hagin exhaurit les localitats. Hi ha un 20% de descompte per als joves de Blanes, així com per les persones amb carnet de discapacitat empadronades al municipi, tot i que en tots dos casos només podran comprar les entrades a la taquilla, o bé enviant un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

El recinte del festival compta amb un espai d'esbarjo gastronòmic amb un servei de bar i menjar abans i després que comencin els concerts. S'hi poden trobar productes kilòmetre zero blanencs, com per exemple Cava Laviret i Cervesa Marina. Per no trencar la màgia de l'entorn on se celebra l'esdeveniment, qui vulgui seure per fer consumicions ho farà en autèntiques cadires i taules de l'escola que l'any vinent serà centenària.

L'obertura de portes del recinte serà a partir de les 20 h, i en aquest sentit es recomana arribar, com a mínim, mitja hora abans de cada sessió per fer una entrada tan esgraonada com sigui possible. Més informació: Instagram @blanesarrandemarfest i Facebook Festival Blanes  Arran de Mar.