|          

Colors: Purple Color

El passat mes de febrer, Riudarenes va donar el tret de sortida al primer cicle de teatre amateur, el Riu-Ta, amb l'objectiu de fomentar la cultura i el teatre al poble i apropar a més gent al municipi. La Sala Polivalent 1 d'octubre ha acollit cada diumenge d'aquests últims dos mesos un total de 8 propostes teatrals de diverses companyies de Girona i Barcelona. Ara, poques setmanes abans de finalitzar el primer cicle, el departament de cultura ha valorat positivament el nou festival cultural.

Des del consistori han afirmat que un cop finalitzat el cicle, treballaran per organitzar la segona edició que es preveu realitzar-la de cara al primer trimestre de l'any que ve. De moment, animen a tothom a gaudir de les últimes obres dels grups selvatans.

Les últimes obres del cicle és duran a terme: 

14 d'abril - 'Besos' del Teatre La Laguna de Sils

21 d'abril -'No em toquis la flor' del Grup Teatral Vidrerenc

Les entrades es podran aconseguir el mateix dia de l'obra a les 6 de la tarda a la Sala Polivalent 1 d'octubre de Riudarenes.

 

Aquests dies Caldes de Malavella porta a terme una actuació per començar a museïtzar el Castell de Malavella, amb una actuació de consolidació i adequació per a la visita del recinte del castell a partir d'un recorregut interior segur i adaptat a través d'una passarel·la metàl·lica. Es crea una estructura metàl·lica elevada que permet observar tot les troballes arqueològiques del Castell de Malavella.

Fins ara, un dels grans problemes que es trobaven les persones que volien visitar el castell, era l'accés a l'interior del recinte. Els treballs arqueològics, portats a terme en durant els darrers anys, han permès estudiar i descobrir l'origen i evolució del castell, però han implicat també el rebaix de les estances entre les dues muralles dels dos recintes i l'aparició de restes a diferents cotes topogràfiques. Això feia molt complicat poder recórrer l'interior del monument: diferents obstacles, trepitjar coronaments... A més, tampoc existia cap punt relativament elevat per poder observar la totalitat del castell i fer una vista panoràmica.

Aquest pas serà mínimament elevat per tal de facilitar la visió dels dos recintes i especialment de l'interior, que no es planteja que sigui trepitjable, a causa del seu valor arqueològic. Per això, s'ha optat per una proposta que permeti un recorregut circular al recinte del monument, que segueixi la traça de la muralla del perímetre exterior i uneixi els fronts nord i est del Castell de la Malavella.

En definitiva, i segons paraules del regidor d'Espai Públic, Sergi Mir, "la idea d'aquest treball és que el Castell de Sant Maurici de Caldes de Malavella, estigui en unes condicions òptimes per a la seva visita sense posar en risc ni el monument ni als seus visitants".

Blanes va ser ahir l'epicentre cultural de Catalunya amb l'estrena de 'Las Asambleístas (las que tropiezan)'. No tan sols ha marcat un moment destacat dins la programació teatral a comarques gironines, sinó que també ha recolzat la iniciativa de la ciutat on comença la Costa Brava per apostar decididament per la cultura i les arts escèniques.

La representació d'ahir al vespre al Teatre de Blanes –ple de gom a gom- ha significat el tret de sortida de la gira que enceta l'obra arreu de Catalunya. Es tracta d'un espectacle unànimement aclamat després d'una exitosa temporada al Festival de Teatre Clàssic de Mèrida. Allà va rebre una càlida acollida, provocant que s'exhaurissin totes les entrades.

Poc abans que comencés l'espectacle, es van acostar per saludar les intèrprets l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat pel regidor de Cultura, Jordi Calvet. Tots dos van felicitar l'equip, esperant que la seva estada a Blanes hagi estat molt agradable, desitjant-los que l'èxit les segueixi acompanyant en les següents representacions que les duran, ja d'entrada, a un total de 55 localitats.

'Las Asambleístas' compta amb diversos punts d'interès, començant pel director del muntatge, José Troncoso, un dels més aclamats de l'escena andalusa. Aplaudida unànimement per crítica i públic, es tracta d'una producció de 'El Terrat', que avala la incisiva i àgil comèdia on les dones tenen un clar i rotund protagonisme.

El magnífic elenc que l'interpreta està liderat per la polifacètica actriu catalana Sílvia Abril, abastament coneguda tant per les seves interpretacions teatrals com televisives i cinematogràfiques. Es basa en 'L'Assemblea de Dones' d'Aristófanes, que es presenta com una comèdia en vers que suposa una crítica sense embuts a les desigualtats que hi havia i encara hi ha entre les dones i els homes, així com al sistema polític establert.

Envolten Sílvia Abril cinc magnífiques actrius que ahir van conquerir al públic blanenc i vingut d'altres contrades. Començant per Maribel Salas, i continuant per Gabriela Flores, Olga Hueso, Pepa Rus i Pepa Zaragoza. Tal com explicava ahir el director de l'obra, José Troncoso, la revisió del clàssic grec ha estat més una recreació grupal, on tothom ha fet aportacions. I és que 'Las Asambleístas' és una obra que enllaça directament amb les actuals corrents en què la dona segueix reivindicant els seus drets.... justament el mateix que fa 2.400 anys proclamava l'obra d'Aristófanes.

La crítica especialitzada ha definit la representació com una experiència teatral única, que combina humor, crítica social i una profunda reflexió sobre la igualtat de gènere. S'ha considerat un brillant exemple de la capacitat que té el teatre de poder connectar amb temàtiques d'actualitat i generar un diàleg amb l'audiència, parlant de temes punyents.

A través d'iniciatives com aquesta, Blanes ha volgut demostrar una vegada més la seva dedicació per propiciar un espai per a l'expressió artística i la reflexió crítica. Una vegada més, es recflecteix el ferm compromís de la ciutat amb el foment de la cultura i l'accessibilitat de tota la ciutadania a propostes artístiques i culturals de qualitat.

La població on comença la Costa Brava, Blanes, ha reviscut l'Aplec del Vilar, una tradició que ja compta amb més de 400 anys d'història. L'Aplec del Vilar l'organitzen de manera conjunta l'Ajuntament de Blanes i l'Obreria del Vilar, ja que és una de les dues festes locals que celebra la població al llarg de l'any. Com marca la tradició d'aquests darrers anys, la celebració de l'Aplec del Vilar s'ha encetat a les 11 del matí amb la missa en sufragi dels benefactors i devots de la Mare de Déu del Vilar.

A les 12 del migdia s'ha perpetuat l'acte central: l'ofici solemne que encapçala l'alcalde de Blanes. Enguany ha estat la primera ocasió en què ho ha fet Jordi Hernández, acompanyat per regidors i regidores del consistori blanenc. S'han assegut a un costat de l'altar, mentre que a l'altra banda ho han fet els membres de l'Obreria del Vilar. Com a novetat, també ha participat a l'ofici l'alcaldessa de Tordera, Elisabet Megias, convidada per l'Obreria del Vilar. També han assistit representants dels cossos de seguretat i emergència que operen a Blanes: Policia Local, Protecció Civil i Mossos d'Esquadra.

La missa ha comptat enguany amb quatre oficiants: Josep Perich, rector de les Parròquies Sagrada Família i Santa Teresa; Enric Roura, rector de la Parròquia Santa Maria, així com el rector de la Parròquia de Tordera, Salvador Juanola. Després de l'ofici solemne, l'Aplec del Vilar ha continuat amb una breu audició de sardanes amb la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, i posteriorment a la tarda està previst que es resi el rosari i la novena.

D’altra banda, amb motiu de l'Aplec del Vilar, i amb l'objectiu de facilitar l'accés fins al santuari a tothom qui volgués anar-hi, l'Ajuntament de Blanes ha posat en marxa un servei d'autocars amb viatges gratuïts d'anada i tornada. S'ha fet durant el matí i fins al migdia, quan s'ha fet coincidir amb l'acabament de les sardanes. Els viatges d'anada sortien de la Terminal d'Autobusos i amb feien parada en diversos indrets d'arreu del municipi, anàlogament a quan s'ha fet la tornada.

També hi ha hagut el servei que no ha faltat mai durant tots aquests anys: el suport de la Policia Local de Blanes, que s'ha encarregat de regular l'accés de vehicles i altres tasques, així com dels quatre agents cívics de Protecció Civil de l'Ajuntament de Blanes. L'Aplec del Vilar estava previst que finalitzés aquesta tarda a quarts de sis, amb el Rosari i la Novena a la Mare de Déu, la salve i el comiat.

 

Aquest dijous l'Associació de Manaies de Blanes portarà a terme la XXI Cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes, que començarà sortint a les cinc de la tarda des de l'Ermita de l'Esperança, des d'on faran un recorregut que els durà fins a la zona portuària, tot el recorregut del Passeig de Mar i el Passeig de S'Abanell fins arribar a la Plaça d'Els Pins. Des d'allà tornaran en direcció al centre de la ciutat passant per S'Auguer, Plaça Catalunya i Passeig de Dintre i arribaran pels volts de les 7 de la tarda al lloc on es farà pròpiament la cerimònia. La gran novetat d'enguany és que per segona vegada en la història de l'entitat, es tornarà a nomenar una dona com a capitana, després que la primera vegada va ser l'any 2018.

A banda d'això, en la cerimònia del dijous hi haurà dues novetats: la primera és que al Carrer Ample, a tocar de l'Arc dels Copatrons, s'alçarà un petit escenari on s'hi enfilarà, la segona novetat, un pregoner que explicarà a tothom què està passant mentre a l'interior del local dels Manaies de Blanes s'està fent la salutació entre els dos comandaments: el capità sortint i la capitana que passarà a encapçalar la legió.

Enguany el pregoner serà representat per la Colla Gegantera, i en concret pel cap de colla, Esteve Rams, qui anirà acompanyat precisament pel gegantó Maximià, que a l'hora de la seva confecció es va inspirar en un dels membres dels Manaies de Blanes. Posteriorment, la capitana entrant i el capità sortint saludaran des de l'escenari després de fer el jurament.

A partir d'aquí arribarà la segona part de la tradició que han perpetuat des de fa més de dues dècades. Començaran el Joc del Gat i la Rata. La comitiva dels Manaies de Blanes estarà formada per unes 35 persones, homes i dones que incorporen els diferents personatges en dos grans grups: els i les soldats i la banda musical.

La següent actuació de l'entitat serà l'endemà divendres, i anirà a càrrec dels Manaies Iuniores, una formació de 25 nenes i nens menors de 14 anys. Sortiran a les 12 del migdia justament des de l'Arc dels Copatrons del Carrer Ample on el dia anterior s'haurà escenificat el canvi de capità dels Manaies de Blanes. Serà la setena vegada que la secció més jove de l'entitat protagonitza aquest esdeveniment.

Finalment, el mateix divendres a la nit, els Manaies de Blanes participaran en la Processó del Sant Crist, la més solemne de les dues que es fan per Setmana Santa a Blanes. Abans, a 2/4 de 10 de la nit, faran l'Anunci de la Processó a pas lleuger, i posteriorment, a les 10 de la nit, encapçalaran els diferents passos de la desfilada religiosa.

El Teatre de Blanes continuarà aquest mes d'abril acollint la nova temporada del Cicle de Cinema Gaudí a Blanes. És la setena temporada que tindrà lloc al municipi, caracteritzada per l'èxit amb què compta l'experiència que suma esforços del Departament de Cultura de l'Ajuntament de Blanes i l'Acadèmia del Cinema Català. Constitueix una xarxa estable de sales a Catalunya que porta 10 pel·lícules catalanes l'any, una cada mes, a un centenar de poblacions de tot el territori. 

Les pròximes projeccions es portaran a terme al Teatre de Blanes, i s'estrenarà el dijous 18 d'abril la pel·lícula 'Saben Aquell' del director David Trueba. Un film que parla sobre la vida personal del famós comediant Eugeni, juntament amb la seva dona. Les entrades es podran obtenir a través de la pàgina web del Teatre Costa Brava Sud.