|          

Colors: Purple Color

Ahir al vespre a la sessió del Ple Municipal de Caldes de Malavella va aprovar per unanimitat de totes les forces del consistori la candidatura a Ciutat Gegantera de Catalunya l'any 2025. Aquest esdeveniment, impulsat per l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, se celebra des de 1985 i implica la realització de nombroses activitats de l'àmbit de la cultura tradicional, entre elles una multitudinària trobada de colles.

Així mateix, en cas de ser escollida Ciutat Gegantera, Caldes de Malavella acolliria els Gegants de l'Agrupació, en Treball i na Cultura, representatius de Catalunya, fins a la celebració de la següent edició de l'esdeveniment. El suport a aquesta candidatura és una mostra de la voluntat del foment de la cultura popular i tradicional a la vila de Caldes i un reconeixement a la feina feta des de la Colla Gegantera.

El president de la Colla Gegantera de Caldes de Malavella, Cesc Canet manifesta "Pels caldencs i caldenques les figures de la Faràndula han estat part integral de la nostra identitat i festivitat popular, per aquest motiu la passió per aquesta tradició s'ha transmès de generació en generació gràcies a tots els que n'han format part i han treballat de valent, i ara aspirem a compartir-la amb tot el territori català". Alhora, ha afirmat que "El nostre compromís amb la tradició i la cultura és inqüestionable. Si se'ns atorgués l'oportunitat de ser la Ciutat Gegantera de Catalunya l'any 2025, ens comprometem a organitzar una festivitat inoblidable, tot dansant amb sentit de la responsabilitat i amb la importància i rellevància que es mereixen, els Gegants de Catalunya; en Treball i na Cultura, i els Gegantons; en Pau i l'Alegria".

En paraules de l'alcalde Salvador Balliu "la nostra cultura gegantera és un fet molt distintiu. Caldes és terra de Faràndula i de Gegants. No podem concebre les nostres festes tradicionals sense aquests elements tan nostrats dins del folklore, que n'esdevenen un símbol i, alhora, accentuen profundament la nostra identitat".

Aconseguir el títol de Ciutat Gegantera de Catalunya 2025 suposarà per la colla organitzar una celebració que reunirà milers de geganters, centenars de figures d'imatgeria festiva i popular, i una programació enfocada per a tots els públics tot donant a conèixer la tradició i història de les figures de la Faràndula municipal, el poble de Caldes i el seu patrimoni.

La candidatura culminarà amb l'aprovació a l'Assemblea general de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya que se celebrarà el proper febrer a Santa Coloma de Gramenet, actual Ciutat Gegantera de Catalunya.

Al llarg de tot el mes de novembre, i sobretot aquest cap de setmana, Caldes de Malavella viu la primera edició del festival La Carbonada, un festival de literatura juvenil dedicat a Joaquim Carbó, escriptor nascut a Caldes l'any 1932, i fundador i col·laborador de la revista Cavall Fort. Alhora, la nostra intenció és reivindicar la literatura feta per i per a joves en tots els formats per tal de conèixer-la i difondre-la des del mateix poble on va néixer un dels seus màxims exponents.

Tot i que Carbó ha escrit per a totes les edats, volem posar l'accent en la seva obra juvenil on destaca la novel·la La Casa Sota la Sorra (1964). El seu protagonista, l'intrèpid Pere Vidal, esdevindrà la imatge del Festival. Una il·lustració, realitzada per Judith Navarra, inspirada en els dibuixos de Josep Maria Madorell.

Carbó forma part de la que es coneix com generació dels setanta, un grup d'escriptors que partint d'una situació política complicada i amb una llengua al límit de l'extinció, van arromangar-se i treballar, tant individualment com col·lectivament (Ofèlia Dracs), amb la voluntat que el català fos present en tots els registres literaris, entre ells la novel·la juvenil.

D’altra banda, els dies 24, 25 i 26, Caldes de Malavella les jornades més intenses de la primera edició del festival amb un programació per a públic familiar i professionals de la literatura infantil i juvenil. Un programa que implicarà a totes aquelles persones que acompanyen els joves en el procés de la descoberta literària: famílies, mestres, bibliotecaris/àries, escriptors/es, il·lustradors/es, editors/es, i també organitzacions que comparteixen aquesta missió més allà del sector del llibre i de l'educació.

L'Ajuntament de Riudarenes juntament amb la Llar d'Infants Rodamons han organitzat amb motiu del Dia Mundial de la Infància, una festa de la infància per fer un homenatge a tots els nens i nenes de Riudarenes i poder gaudir tots junts d'un espai on puguin desenvolupar-se lliurement.

La Festa de la Infància de Riudarenes és un projecte que impulsen des del consistori per poder continuar celebrant any rere any, ja que el seu principal interès és reivindicar els drets dels infants. Uns drets que es van constituir el 20 de novembre del 1959 quan l'Assemblea General de l'ONU va aprovar la Declaració dels Drets del Nen, un tractat internacional de drets humans que se centra en els drets i llibertats dels menors de 18 anys.

Un any més, Vidreres engega motors per celebrar durant tot el cap de setmana la Festa Petita, una de les festivitats que els vidrerencs i vidrerenques se'n senten més orgullosos. Enguany, podran gaudir de diverses activitats tant pels infants com per la gent més gran. A més, podran gaudir de grans concerts i exposicions carregades d'història local.

Dissabte, coincidint amb la 10a trobada de Ranxos, Escudelles i Sopes Històriques, s'ha programat diverses activitats relacionades amb la gastronomia d'aquests tradicionals plats catalans. En aquesta trobada hi participen colles de 14 poblacions de Catalunya, Catalunya Nord i d'Itàlia.

Per als més petits, s'han programat diverses activitats al llarg del dia com inflables, un espectacle de circ amb la companyia Circ Vermut o un taller de construcció d'avions. Per al mateix dia s'ha programat el concert de la festa petita al pavelló municipal a les 00 h amb la banda Tutú Keké i Dj Sendo.

Diumenge, darrer dia de la Festa Petita, tindrà lloc a les 9 h la XX ruta del taper, una trobada de vehicles i motos clàssiques. De 9 h a 11 h a la plaça de l'Església se celebrarà un esmorzar popular. A les 10 h començarà la caminada popular fins al castell de Sant Iscle - Vescomtat de Cabrera i a les 11 h una visita guiada a càrrec de l'arqueòleg Joan Llinàs. A les 10:30 h, se celebrarà la tradicional missa solemne de St. Iscle i Sta. Victòria a l'Església de Santa Maria. Durant el migdia s'han organitzat un tastet de vins escumosos i de productors locals. A les 13 h es farà el tastet oficial de Ranxos, Escudelles i Sopes Històriques. Per tancar la Festa Petita, a les 18 h es farà el ball amb el "duet Sònia i Albert" al Teatre del Casino la Unió.

Finalment, dins el marc de la Festa Petita, Vidreres celebra un any més la campanya Gastronòmica del Salsafí amb la participació de 5 restaurants i 4 establiments comercials del municipi on es podran comprar i degustar productes elaborats amb aquest producte. L'objectiu és donar a conèixer el Salsafí, un aliment desconegut en l'àmbit de territori.

L'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha culminat els actes del 60è aniversari que ha estat celebrant al llarg de tot aquest 2023, i ho han fet de la millor manera amb una gran festa final on van participar totes les generacions que han tingut a veure amb la història de l'entitat.

La celebració es va acollir a l'hotel Atzavara de Santa Susanna, i va quedar centrada en un sopar a peu dret farcit d'al·licients i amb un sentit i emotiu reconeixement a totes les dones i homes, nens i nenes que han fet i fan possible que l'esbart continuï a ple rendiment. Si bé els actes dels 60 anys finalitzaran amb un darrer i assenyalat acte el 2 de desembre –quan interpretaran l'intens espectacle 'Tornem a Casa' a l'Església Santa Maria- l'esdeveniment del passat dissabte estava directe i exclusivament adreçat perquè el gaudís la gran família de l'esbart.

Durant 60 anys hi ha hagut centenars de persones que han contribuït d'una manera o altra amb l'Esbart Joaquim Ruyra, una bona colla de gent que va poder compartir una animada vetllada on el bon humor i els records van ser els principals ingredients.

Tal com va explicar ja d'entrada el mestre de cerimònies –Sergi Vives, qui ja es va encarregar de ser-ho en l'acte de presentació dels actes dels 60 anys el passat 28 de gener-, del què es tractava era que fos un acte distès, entretingut i dinàmic. També implicava poder moure's per l'espai per anar xerrant i intercanviant experiències amb tothom.

D'altra banda, van lliurar diversos obsequis als exdansaires, bastoners i personal que ajuda en l'organització de l'esbart, a l'escola de dansaires, els i les membres del Cos de Dansa i, sobretot, els socis fundadors de l'entitat. L'Esbart Joaquim Ruyra ha commemorat grans moments de l'entitat, moments que ja forma part de la història de Blanes. 

Des del dijous, i especialment durant el cap de setmana, més de 50.000 persones han passejat per la 42 Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, una de les fires temàtiques més important de Catalunya. Cada racó del municipi va quedar completat l'aforament de la cinquantena d'activitats organitzades, en un ambient festiu i autèntic.

Dijous al vespre, es va inaugurar la festa amb la tradicional processó de la Confraria de la Ratafia, on la Confraria es va encarregar de recollir el penó de la Festa i el llibre de la ratafia a casa d'en Sergi Roca, premi a la millor ratafia local i general de l'any 2022. I darrerament, es va procedir a la i litúrgia d'inici de la Festa.

Divendres va ser un altre dia especial, ja que es va portar a terme la Gala de la Ratafia que va servir per coronar a Montse Vilamajó, de Centelles, com a guanyador de la millor ratafia del concurs d'enguany, que ha comptat el rècord de participació, amb 272 creacions casolanes. El segon premi ha estat per a Sergi Roca, de Santa Coloma de Farners, que l'any passat va ser el guanyador d'aquest concurs, i el tercer premi per a Joana Figueras, d'Anglès. En el transcurs de la gala també es va nomenar Confrare d'Honor de la Festa de la Ratafia al periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós.

També ha tingut un èxit absolut la novetat presentada enguany per la Confraria de la Ratafia, la ratafia d'Aram, una fórmula ideada per la cooperativa local La Sobirana. Com també les tres exposicions que han rebut centenars de visitants.

Es tanca així una nova i multitudinària edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, una proposta que cada any es supera i que és capaç de crear una atmosfera única, amb la ratafia com a epicentre d'una programació àmplia i variada que fa omplir de gent els carrers i places de la ciutat.