|          

Colors: Purple Color

El Govern, des de principis de febrer d'enguany i a través d'Acord de Govern, aplica els cabals d'emergència en els rius Muga i Ter, amb l'objectiu de preservar més aigua als embassaments de les conques internes. Inicialment, el cabal d'emergència al Ter està acordar en 600 l/s, però es va acordar fer la disminució en tres graons: 1400 l/s, 1000 l/s i 600 l/s. De moment, només s'han fet les dues primeres reduccions, i no s'han abaixat els cabals fins als 600 l/s. 

Aquestes hidropuntes es fan dos cops per setmana i durant sis hores en cada maniobra. En el cas del Ter, 3.000 litres per segon, i a la Muga, 300 litres per segon.

La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha fet balanç de les maniobres que s'estan fent en el riu Ter des de la presa del Pasteral. Des del mes de febrer fins l'actualitat, s'han aplicat catorze hidropuntes i se n'han produït dues de naturals. En el riu la Muga s'han dut a terme un total de 17 crescudes, més dues produïdes de manera natural.

De moment, amb les valoracions dels seguiments al medi per avaluar els possibles impactes ocasionats, no es preveu aplicar la tercera reducció dels cabals mínims d’emergència de 600 l/s.

Aquesta proposta s’ha analitzat amb profunditat tècnicament pel que fa a l’optimització de la gestió de l’aigua com aquella que té relació amb la conservació mediambiental de l’entorn. 

D’altra banda, l’ACA va posar en marxa la xarxa de seguiment de sequera, formada per 27 punts de control en l’àmbit de les conques internes. En aquests punts s’hi prenen mostres addicionals de paràmetres fisicoquímics i dels principals indicadors biològics com algues diatomees, macroinvertebrats aquàtics i peixos. El pressupost d’adjudicació és proper als 138.000 euros. 

La intensificació del mostreig per sequera complementa la campanya planificada, aprofita els punts de control existents per poder tenir la perspectiva temporal, incrementant la freqüència de la presa de mostres i els elements de qualitat a mesurar.

Les tasques no consistiran només en la presa de mostres, sinó que també es documentarà l’activitat mitjançant càlculs de mètriques i índexs de qualitat biològica i hidromorfològica específics, presa de fotografies i informes d’evolució, a banda del treball derivat i necessari de laboratori.

Aquest treball rigorós farà possible l’obtenció de dades de qualitat i permetrà fer una anàlisi de resultats i una interpretació ben ajustada per poder diagnosticar possibles problemes de qualitat al medi intensificats per la sequera i el cabal reduït als sistemes naturals

 

La directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Rut Ribas, va visitar l'Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva i diferents espais juvenils de la comarca. A més, es va reunir amb el conseller de Joventut de l'ens selvatà, Roger Puigdevall, l'alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña; i el coordinador de l'Oficina, Xavi Amat. L'objectiu de la visita era conèixer de primera mà les instal·lacions i les activitats que es desenvolupen, així com escoltar i prendre nota de les necessitats exposades pels tècnics i tècniques de joventut.

Durant la reunió es van repassar tots els serveis i els projectes que s'ofereixen des de l'Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva, a més se li va donar a conèixer quines són les dades de l'Oficina. Des del Consell han destacat l'entesa i la bona coordinació entre els dos organismes, ja que per l'ens selvatà el benestar del jovent és clau pel desenvolupament de la comarca.

Ahir al vespre, l'Ajuntament de Blanes va celebrar el ple del mes de febrer, on van destacar diversos punts com l'aprovació dels pressupostos municipals pel 2024. Alhora, van destacar d'altres com l'aprovació inicial de l'ordenança municipal reguladora de l'ús d'aigua en sequera amb el suport de tots els grups municipals llevat de la CUP, que es va abstenir.

L'ordenança contempla la tipificació de diverses infraccions, classificades de menys lleus a més. Les infraccions lleus poden a arribar a sancions de fins a 750 €, però les més greus inclouen multes de 1.501 € fins a 3.000 €. Algunes de les infraccions poden ser omplir o reomplir piscines, regar jardins o zones verdes, mantenir fonts ornamentals o elements lúdics d'aigua, o bé el consum excessiu d'aigua en cas d'estar limitat per a ús domèstic, entre d'altres. A més, l'ordenança inclou un annex amb la limitació del consum domèstic en estat d'emergència, on actualment Blanes se situa, ja que la mitjana de consum de la població empadronada per habitatge és elevada, per això s'haurà de reduir el consum a 117 litres per habitant i dia.

D'altra banda, el ple va aprovar els pressupostos per aquest 2024 que s'enfilen fins als 62,5 milions d'euros, 10 milions més que el 2023. La proposta va comptar amb el suport de l'equip de govern, l'abstenció d'ERC i BECP i els vots en contra del PP, VOX i la CUP. El pressupost de 3,3 milions es destinaran a inversions, entre elles, la campanya d'asfaltat, la creació d'habitatges socials, la climatització de les escoles bressol i diverses millores d'infraestructures esportives.

Finalment, el ple també va acollir la renúncia al seu càrrec de regidora de la representant de BECP Sònia Antequera, per motius estrictament personals i professionals. L'alcalde Jordi Hernández va lliurar-li a Sònia Antequera una reproducció de la Font Gòtica, la màxima distinció que atorga l'Ajuntament de Blanes.

La secretària d'Igualtats de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, ha visitat el Consell Comarcal de la Selva per conèixer el funcionament del Servei Integral LGTBI+ i també les polítiques d'igualtat que estan portant a terme el departament i el Consell de manera conjunta. En el transcurs de la seva visita a les instal·lacions de la seu de l'ens selvatà, Mata s'ha reunit amb la vicepresidenta primera Eva Viñolas; la consellera d'Igualtat i Feminismes, Ester Soms; amb el cap del Departament d'Atenció a les Persones, Joan Busquets, i també amb les tècniques del SAI.

La Xarxa de Servei d'Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya, i que es troba arreu dels municipis,és un servei integral de qualitat i de proximitat per a persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

Des del departament del SAI a la Selva, han explicat a la directora general que treballen dia a dia per conscienciar a la societat de la gran discriminació que pateix el col·lectiu LGTBI+. Durant mesos organitzen activitats que inclouen tant a petit com a grans amb activitats arreu de la comarca. Són conscients que el servei ha d'aconseguir arribar a molta gent, i que de mica en mica ho estan aconseguint.

Durant la sessió del ple ordinari del mes de gener de 2024 s'ha aprovat la proposta d'acord amb l'empresa Caldes Truck S.L. Durant molt de temps, aquest terreny van quedar en l'oblit, i Caldes signarà un nou conveni amb l'empresa que suposarà una millora ambiental i paisatgística respecte a l'anterior, ja que descarta l'aparcament de camions que s'havia plantejat. Alhora, el conveni és un bon acord per al municipi que permetrà l'explotació del pou termal i l'ampliació de la deixalleria.

El projecte aporta una cessió a favor del municipi del terreny de 250 metres on es localitza el pou d'aigua termal i permetrà a l'ajuntament explotar-ne l'ús i garantir el seu accés i la servitud de pas. Així mateix, també permetrà que l'ajuntament pugui disposar de 520 metres més per l'ampliació de la deixalleria i millorar el servei de gestió de residus i reciclatge.

El pacte també permetrà concloure l'amenaça judicial que tenia l'ajuntament a ser condemnat amb una sentència milionària que l'hipotequés econòmicament en el futur.

Alhora, es tracta d'una gran fita pel consistori, ja que la construcció d'un pou termal en aquest terreny, permetrà portar l'aigua a les termes, fer una nova font termal i en un futur uns banys públics termals.

En paraules de l'alcalde, Salvador Balliu, "l'ajuntament és exigent en termes de sostenibilitat i valor paisatgístic. Si no movem fitxa, el dia 5 de juliol d'enguany ens haguessin pogut posar camions segons la llei. Venim d'una negociació llarga i complicada i aquest és una proposta beneficiosa per al municipi".

L'Ajuntament de Sant Julià de Llor i Bonmatí ha considerat que en el pressupost d'aquest 2024 ha estat necessari un increment del servei de neteja viària. El consistori ha tingut en compte les necessitats del poble, i han intentat engegar alguns dels projectes que van incloure en el programa. El pressupost total d'aquest 2024 pel municipi selvatà serà d'1.440.000 €. L'alcaldessa del municipi, Elena Ribas, ha explicat a on aniran destinats alguns dels diners.

El nou pressupost de Sant Julià de Llor i Bonmatí servirà com una eina municipal que permeti al consistori planificar i controlar els ingressos que es preveuen rebre i les despeses. Amb un gran marge, l'Ajuntament aposta aquest 2024 per engegar nous projectes que permetin que el municipi sigui més eficient i que millori la qualitat de vida dels seus habitants.