|          

Colors: Purple Color

El senador de Junts, Joan Bagué, portarà a la Cambra Alta la petició de Maçanet de la Selva de millorar l'encreuament de la N-II amb la urbanització de Montbarbat, a Maçanet de la Selva. Bagué, que es va reunir la setmana passada amb l'alcaldessa, Natàlia Figueras, i regidors de l'equip de govern, ha registrat una bateria de preguntes a la Comissió de Transports i Territori per conèixer si l'Estat té previst fer properament les actuacions necessàries per reduir la perillositat en aquest punt.

"És urgent desencallar projectes i propostes que mai acaben de materialitzar-se com és el cas de la N-II, en concret a l'entrada a la urbanització de Montbarbat, on hi viuen unes 1.800 persones que cada vegada que entren i surten s'hi juguen la vida. Necessitem la col·laboració de totes les administracions per tal que el govern espanyol posi fill a l'agulla en aquest encreuament i resolgui una demora d'anys", explica Figueras.

"Es tracta d'un tram amb un volum important de trànsit, on hi ha l'accés a aquesta urbanització, que té un canvi de rasant i un perill evident, també per al transport escolar que hi arriba. Encara que s'ha avançat en les actuacions previstes en d'altres punts, hem de vetllar perquè no hi hagi una tardança de 20 anys a resoldre aquest punt", ha remarcat el senador.

Amb aquestes accions i el suport de les autoritats locals, Joan Bagué espera aconseguir el suport necessari per millorar aquest encreuament crític i contribuir a la seguretat i benestar dels habitants de Maçanet de la Selva, i alhora posar solució a una de les problemàtiques més antigues del poble selvatà.

 

L'Ajuntament de Caldes de Malavella reclama a la Generalitat de Catalunya que actuïn en dos projectes claus pel municipi, en els quals hi ha hagut errors i han estat oblidats. Per una part, l'alcalde reclama l'execució de la rotonda a l'entrada del poble que la Generalitat es va comprometre a fer ja mesos amb la firma del conveni amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez. Els treballs tenen un pressupost d'1,1 MEUR i es va establir un termini d'execució de sis mesos. 

L'alcalde, Salvador Balliu, ha explicat que: "aquestes obres feia molt temps que les demanaven, no només els veïns i veïnes del Llac del Cigne, sino tots els habitants de Caldes. Cal tenir present que aquest punt on s’ha de fer la rotonda és també el punt d'entrada al municipi i sempre hi ha molt moviment. Per evitar accidents s’ha de fer aquesta rotonda que permetrà dignificar l'entrada al Llac del Cigne, a Can Solà i al nucli, que serà més segura". 

En concret, les obres han de consistir en la construcció d'una nova rotonda i un vial d'accés a la urbanització el Llac del Cigne per a millorar la seguretat i la canalització del trànsit en aquest entorn, per on circulen 8.200 vehicles diaris. Aquesta rotonda substituirà l'actual encreuament en forma de T situat al quilòmetre 2,4, que enllaça amb l'accés a la deixalleria municipal i la urbanització Can Solà Gros. 

D'altra banda, l’alcalde també reclama la posada en funcionament de la nova depuradora de la urbanització Can Carbonell, un servei essencials pels habitants. 

En conclusió, des del consistori, es posicionen al costat del ciutadà i no entenen que aquestes dues obres, que són dues necessitats pels habitants, estiguin aturades. Per això, manifesten i reclamen la continuïtat d'aquestes obres.

 

L'Ajuntament de Vidreres ha aprovat inicialment l'Ordenança reguladora per a prevenir i corregir la contaminació odorífera. Aquesta mesura té per objectiu reduir les molèsties dels veïns i veïnes pel que fa a les olors provinents de les indústries.

L'aprovació d'aquesta mesura era necessària per a millorar en la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Vidreres. Enric Gual, regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient i Energia ha volgut destacar que "amb la regulació de la contaminació odorífera al municipi, es controlarà de més a prop totes les indústries per evitar més molèsties als ciutadans".

La mesura està pensada per a regular i aportar solucions a les olors de les activitats que generen més malestar entre la població conseqüència de la gran activitat industrial que hi ha i que fins ara no s'havia regulat ni controlat.

L'empresa encarregada de controlar les olors, mesurarà els graus de contaminació, i seguidament li comunicarà a l'ajuntament. Procedint així a la sanció a les indústries que ho incompleixin. La proposta ha comptat amb els vots favorables de l'equip de govern, i les abstencions dels dos grups a l'oposició.

L'Ajuntament de Blanes aprova les Ordenances 2024 amb els vots de l'equip de govern i el vot de confiança en forma d'abstenció de BECP. Les noves ordenances inclouen un augment de l'IBI i de l'Impost de Vehicles del 7% cadascun d'ells, així com un increment de les taxes del 15%. Des de l'equip de govern expliquen que s'han vist obligats a apujar els impostos, principalment a causa de l'increment de la despesa prevista pel 2024.

En aquest sentit, una de les dades que s’ha hagut de tenir en compte és que en el període comprès entre l’agost de l’any 2019 i l’agost del 2023 hi ha hagut un augment de la inflació del 17’2%. Durant aquest temps no s’havia aplicat el canvi a Blanes i ara tampoc serà del 100%, ja que l’augment serà del 15%, més de dos punts menys, per sota del topall al qual es podria arribar a pujar.

Es calcula que de cara al 2024 l'augment aproximat de la despesa serà de 5.850.000 €. Ara bé, l'equip de govern també ha remarcat que els increments d'impostos per a l'any vinent, en el millor dels casos, generarà 3.800.000 €. Per tant, insuficients per arribar als 5,6 M€ que es preveuen. Això significarà que, malgrat l'esforç de tota la ciutadania, encara caldrà cercar nous ingressos per afrontar les despeses. Dos exemples que s'han proposat són d'una banda una nova licitació de les zones blaves, i de l'altra fer una millor gestió en la recaptació municipal.

Si es va més al detall, en el cas de l’Impost de Béns Immobles s’ha inclòs un nou recàrrec del 100% pels propietaris que tenen els seus pisos desocupats. Ara bé, si aquests propietaris passen a incloure els immobles a la Borsa de l’Habitatge de Lloguer Social, quedaran exempts de pagar l’IBI durant el primer any com a mesura social.

D’altra banda, es crearan noves bosses d’ajuts econòmics per pagar l’IBI així com la Neteja i Recollida d’Escombraries. L’objectiu és que ara sigui molt més fàcil tramitar aquests tipus d’ajuts. Per gestionar de manera eficient aquesta i d’altres ajudes, a partir d’ara es proveirà una nova plaça a la plantilla del personal.

I és que, segons les dades d’aquests últims anys en què s’havien instaurat ajuts per pagar l’IBI, cap dels ajuts que estaven previst abonar  pel 2021 no s’han cobrat per part dels beneficiaris. Per resoldre-ho, es destinarà una nova plaça de la plantilla de treballadors perquè es dediqui exclusivament a gestionar les ajudes per pagar les escombraries i l’IBI.

Fins ara s’hi havia destinat una partida de 50.000 €, i de cara al 2024 es multiplicarà per tres perquè passi a ser de 150.000 €. Del que es tracta, tal com s’ha remarcat des de l’equip de govern, és de crear un escut social per a tots aquells ciutadans i ciutadanes més desfavorits. No es vol deixar ningú enrere, de manera que es pugui contribuir a sumar esforços entre tots.

L’alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, és la nova presidenta de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Budó ha estat escollida presidenta i proclamada amb el 95,48% dels vots a favor (un total de 155 vots emesos, 148 a favor i 7 en blanc) durant la XXVI Assemblea que l’entitat municipalista ha celebrat a Lloret de Mar. Substituirà en el càrrec a l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que ha presidit l’ACM des del 20 de setembre de 2019.

En el seu discurs d’investidura, la nova presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha afirmat que amb el nou executiu “hem de ser un equip que lluita i que sua la mateixa samarreta, la de l’ACM” i ha posat en relleu que el món local sempre ha estat al costat de les institucions del país en la defensa dels drets i llibertats.

Meritxell Budó ha desgranat alguns dels eixos i reptes que hi ha en aquest mandat 2023-2027. Entre ells, ha explicat que el municipalisme ha d’estar en l’eix de les polítiques públiques, ja que “per la nostra proximitat i coneixement de la societat som qui pot donar millors respostes des de les administracions”. També ha apuntat com a eixos seguir formant als tècnics i electes locals, dignificar la tasca dels electes, facilitar i simplificar la tasca dels ajuntaments en la prestació de serveis, resoldre els dèficits estructurals dels municipis rurals i actualitzar i millorar la legislació en competències i finançament dels ens locals i dels consells comarcals, entre d’altres prioritats.

D'altra banda, la nova presidenta ha recordat que actualment hi ha un 27% de dones en llocs de responsabilitat i espera que "siguin moltes més". Alhora, la 26a assemblea de l'entitat ha servit també per donar "suport i escalf" a l'expresident de l'ACM, Miquel Buch, condemnat recentment per l'Audiència de Barcelona a quatre anys i mig de presó i 20 d'inhabilitació pel cas dels escortes a Puigdemont. 

Durant aquest mes d'agost l'Ajuntament de Blanes té previst instaurar el què es coneix habitualment com 'Regidor/Regidora de Barri'. Aquesta figura no tindrà una funció executiva, sinó de representació, amb l'objectiu que tots els veïns i veïnes d'arreu del municipi comptin amb un regidor/regidora de referència a qui poder adreçar-se en cas que ho necessitin, per resoldre els seus dubtes i/o escoltar els seus suggeriments.

Al seu temps, cada regidora o regidor estarà coordinat amb la resta de membres de l'equip de govern amb qui compartiran aquestes peticions i/o suggeriments. Durant aquests dies, els i les regidores es posaran en contacte amb els respectius interlocutors, no tan sols a través de les associacions de veïns, sinó també amb altres veïns i veïnes dels barris (jovent, adults, gent gran, etc).

A través d'aquestes trobades, els explicaran amb més detall el què es pretén amb la posada en marxa d'aquesta figura. Durant aquestes reunions, d'altra banda, també s'establirà la periodicitat amb què hi haurà les següents trobades. L'alcalde de Blanes, Jordi Hernández, ha destacat: "Aquesta figura serà fonamental per millorar el vincle entre la ciutadania i l'Ajuntament de Blanes. Al tenir cada barri un regidor o regidora de referència assignada per l'equip de govern farà que el coneixement de les necessitats que hi ha arreu del nostre territori sigui molt més eficient en aspectes com, per exemple, el seguiment de les actuacions que s'hagin de fer o una problemàtica determinada".

Cadascuna de les regidores i regidors que conformen l'equip de govern tenen assignats més d'un barri d'arreu del municipi, que no sempre coincideix amb l'estructura de les 25 Associacions de veïns que hi ha constituïdes. Aquest nou mitjà no s'ha creat només perquè les associacions tinguin major facilitat per comunicar-se, sinó que també qualsevol veí o veïna del municipi podrà adreçar-se al regidor i regidora de Barri.