Caldes de Malavella ha conclòs les excavacions arqueològiques al Castell de Malavella, aportant nova llum sobre diversos espais del mas adossat a aquesta fortalesa medieval durant l'edat moderna, entre els segles XVI i XIX. L'equip d'Atri Cultura i Patrimoni, sota la direcció de l'arqueòleg Joan Llinàs, han revelat resultats significatius que enriquiran el coneixement del patrimoni local.
En dues habitacions del mas adossat al castell, corresponents a l'edat moderna (segles XVI-XIX), s'han trobat vestigis d'un robust mur que pertany a la segona fase del castell (segles XI-XII). A més, sota aquest mur, s'ha identificat un fossat defensiu desconegut fins ara, datat a la primera fase del castell (segles X-XI).
Al costat est del recinte, l'habitació central ha proporcionat un estrat d'abandó i enderroc datat entre finals del segle XIX i principis del XX, mentre que l'excavació de l'habitació adjacent a l'antiga capella de Sant Maurici, construïda entre els segles XVI i XVII, ha quedat inacabada.
D'altra banda, la campanya ha completat l'excavació del forn de calç, descobert l'any 2022, documentant l'accés al mateix i identificant dues sitges tallades a la roca. Aquestes installacions datades al segle XIII es vinculen al castell i no al mas, aportant noves dades sobre les seves activitats productives.
Per protegir aquests elements arquitectònics i evitar accidents, s'ha cobert provisionalment el forn de calç i les sitges, posteriorment documentades arqueològicament.
Aquests descobriments proporcionen noves perspectives sobre la història del Castell de Malavella, enriquint la seva narrativa i el seu desenvolupament al llarg dels anys. Aquesta acció ha estat possible gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb una inversió de 28.319,73 euros.