Des del 9 de setembre i fins al 4 d'octubre, Caldes de Malavella està duent a terme la 21a campanya d'excavació paleontològica consecutiva al jaciment del Camp dels Ninots. Durant tots aquests anys, l'equip de recerca ha demostrat que als més de quaranta metres de profunditat de sediments lacustres acumulats en el cràter d'aquest volcà s'hi ha preservat un ecosistema complet, que permet inferir dades molt rellevants per conèixer la biodiversitat d'aquest moment de la història de la Terra.
Les diferents línies d'investigació que es duen a terme han posat al descobert una seqüència sedimentària contínua, molt ben conservada i amb un alt grau de resolució temporal, d’un període molt poc conegut i representat en el registre fòssil, però extremadament interessant, ja que correspon al moment immediatament anterior a les dinàmiques glaciars i interglaciars que caracteritzen el clima mediterrani actual.
Durant aquesta campanya, que seguirà amb l'excavació dels nivells paleontològics més rellevants descoberts fins ara, es continuarà treballant a la zona de Ca n'Argilera, amb especial atenció als nivells 10 i 11, on en campanyes anteriors s'han trobat tant restes de petits i grans vertebrats com una gran quantitat de material paleobotànic que ajuda a reconstruir l'ecosistema de l'època.
Aquest any, l'equip de 12 persones format per experts de diverses universitats catalanes i d'altres centres de recerca de renom continuarà amb aquesta tasca. L'objectiu és continuar aprofundint amb el coneixement de com era la vida fa 3,1 milions d'anys.
Aquesta campanya és una mostra més de la gran aposta de l'Ajuntament de Caldes de Malavella per conèixer i descobrir el patrimoni històric de la vila, una iniciativa que no només promou la recerca, sinó també la socialització del patrimoni cultural i natural que ha format part de la història local. Aquesta aposta ha contribuït a posar el jaciment del Camp dels Ninots en el mapa de la paleontologia internacional.
El pròxim divendres 27 de setembre, a les 18 h es durà a terme una jornada de portes obertes per tal de donar a conèixer el jaciment del Camp dels Ninots i les troballes més rellevants d’aquesta campanya. A càrrec dels investigadors responsables del jaciment, el visitant podrà observar també restes paleontològiques excepcionals procedents de campanyes anteriors i que han sigut restaurades durant aquests dies a l’Espai Aquae de Caldes de Malavella.
Aquesta campanya promet continuar desvetllant troballes significatives sobre l'evolució de la biodiversitat i el clima al Pliocè. L'equip de recerca ha descobert una de les seqüències sedimentàries millor conservades i rellevants per reconstruir les condicions paleoclimàtiques i paleoambientals d'Europa, amb una antiguitat de 3,1 milions d'anys.