|          

La Selva incorpora 5 nous agents ambientals coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El Consell Comarcal de la Selva ha reafirmat el seu compromís amb la sostenibilitat en adherir-se a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que aquest any posarà el focus en la lluita contra el malbaratament alimentari. Aquesta edició té una novetat rellevant: la tornada d'un equip d'agents ambientals que s'encarregarà de sensibilitzar i informar sobre la reducció de residus a la regió.

Des de la seva implantació el 2019, la xarxa de vigilància ambiental de la Selva ha buscat distribuir agents als municipis on el Consell Comarcal gestiona els residus. Aquest programa rep finançament anual del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i gràcies al Programa Treball i Formació 2024 s'han sumat cinc nous agents a la iniciativa.

Les principals responsabilitats d'aquests agents inclouen la informació a la ciutadania i comerços, la difusió de campanyes sobre reciclatge i medi ambient, i el monitoratge de l'ús i el funcionament adequats dels serveis de gestió de residus. Després d'un període de formació, els agents han començat la feina als carrers coincidint amb la commemoració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Un aspecte preocupant que estan donant a conèixer és que cada any els estats membres de la UE generen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, equivalents a 131 kg per habitant. En un context on més de 37 milions de persones a Europa no poden accedir a un aliment de qualitat cada dos dies, aquesta situació esdevé crítica. A escala global, un terç dels aliments produïts per al consum humà es malgasta, afectant tant l'economia com el medi ambient.

S'estima que els residus alimentaris a Europa tenen un valor de mercat d'aproximadament 132.000 milions d'euros anuals i contribueixen significativament a les emissions de gases amb efecte d'hivernacle a causa de la producció. La majoria d'aquests residus procedeixen de les cases, amb una aportació considerable de la indústria de la restauració i del comerç al detall.

Fins a l’octubre de 2025, les agents ambientals desenvoluparan la seva tasca als municipis de Amer, Breda,  Brunyola i Sant Martí Sapresa,  Caldes de Malavella,  Hostalric,  Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Riudarenes, Riudellots de la Selva,  Sant Julià del Llor i Bonmatí, Sils, Santa Coloma de Farners, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar, Salitja i Sant Dalmai.

La Selva incorpora 5 nous agents ambientals coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Selva incorpora 5 nous agents ambientals coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El Consell Comarcal de la Selva ha reafirmat el seu compromís amb la sostenibilitat en adherir-se a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que aquest any posarà el focus en la lluita contra el malbaratament alimentari. Aquesta edició té una novetat rellevant: la tornada d'un equip d'agents ambientals que s'encarregarà de sensibilitzar i informar sobre la reducció de residus a la regió.

Des de la seva implantació el 2019, la xarxa de vigilància ambiental de la Selva ha buscat distribuir agents als municipis on el Consell Comarcal gestiona els residus. Aquest programa rep finançament anual del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i gràcies al Programa Treball i Formació 2024 s'han sumat cinc nous agents a la iniciativa.

Les principals responsabilitats d'aquests agents inclouen la informació a la ciutadania i comerços, la difusió de campanyes sobre reciclatge i medi ambient, i el monitoratge de l'ús i el funcionament adequats dels serveis de gestió de residus. Després d'un període de formació, els agents han començat la feina als carrers coincidint amb la commemoració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Un aspecte preocupant que estan donant a conèixer és que cada any els estats membres de la UE generen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, equivalents a 131 kg per habitant. En un context on més de 37 milions de persones a Europa no poden accedir a un aliment de qualitat cada dos dies, aquesta situació esdevé crítica. A escala global, un terç dels aliments produïts per al consum humà es malgasta, afectant tant l'economia com el medi ambient.

S'estima que els residus alimentaris a Europa tenen un valor de mercat d'aproximadament 132.000 milions d'euros anuals i contribueixen significativament a les emissions de gases amb efecte d'hivernacle a causa de la producció. La majoria d'aquests residus procedeixen de les cases, amb una aportació considerable de la indústria de la restauració i del comerç al detall.

Fins a l’octubre de 2025, les agents ambientals desenvoluparan la seva tasca als municipis de Amer, Breda,  Brunyola i Sant Martí Sapresa,  Caldes de Malavella,  Hostalric,  Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Riudarenes, Riudellots de la Selva,  Sant Julià del Llor i Bonmatí, Sils, Santa Coloma de Farners, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar, Salitja i Sant Dalmai.