top of page
Buscar

Professionals sanitaris impulsen el projecte ASSAC per millorar la salut emocional i física del personal

  • televisiolaselva
  • hace 1 día
  • 3 Min. de lectura

En un avenç innovador en l’àmbit de la salut pública, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha iniciat un projecte experimental que busca, per primera vegada, avaluar l’impacte de la gamificació en la promoció de l’activitat física i la salut emocional dels professionals de l’atenció primària. Aquesta iniciativa, coneguda com a Projecte ASSAC —Cassà a l’inrevés—, inclou la participació de totes les àrees bàsiques de l’IAS a Catalunya, com són Anglès, Breda, Hostalric, Cassà de la Selva i Anglès, així com centres de Caldes de Malavella, Llagostera, Quart i Riudellots de la Selva.


El Projecte ASSAC és el primer assaig clínic d’aquest tipus que es duu a terme a l’atenció primària de l’IAS, amb la participació prevista de prop de 40 professionals per cada centre. La iniciativa té com a objectiu principal comprovar si l’ús d’una aplicació mòbil que comptabilitza els passos diaris pot estimular els professionals sanitaris a incrementar la seva activitat física a través de reptes i recompenses, amb l’objectiu d’afavorir la seva salut física i emocional.


L’assaig, que tindrà una durada de tres mesos, es divideix en dos grups: un grup d’intervenció, que participarà en activitats motivacionals i rebrà recompenses, i un grup de control, que només haurà de portar el mòbil sense participar en cap sistema de premi. Al final de l’estudi, es compararan els resultats per determinar l’eficàcia de la gamificació com a eina de motivació i millora del benestar.


El desenvolupament de l’aplicació ha estat realitzat per la Universitat de Lleida i la Càtedra Dotts, i compta amb la col·laboració de diversos centres d’atenció primària de la zona.

La plataforma digital promourà reptes individuals i grupals, amb l’objectiu d’assolir la meta de 10.000 passos diaris per participant. Així mateix, durant l’assaig, es realitzaran diferents tallers i activitats per fomentar l’activitat física, així com la realització de formularis periòdics per avaluar l’impacte en aspectes com el burnout, l’activitat física, i el benestar emocional.


Durant els tres mesos de durada de l’estudi, els participants podran optar a premis mensuals que inclouen productes ecològics, esmorzars saludables i entrades a circuits d’aigües termals. Les recompenses s’han dissenyat per motivar la participació activa i promoure un entorn competitiu i col·laboratiu que reforci el sentit de comunitat entre els professionals sanitaris.


Segons explica Daniel Sánchez, investigador principal del projecte i metge de l’equip de Cassà de la Selva, “aquest estudi és una mostra que des de l’atenció primària cal fer recerca dins dels mateixos professionals per detectar necessitats reals i buscar solucions innovadores”. Per la seva banda, Carolina Roig, també metgessa de l’equip, afegeix que “aquest projecte busca motivar els i les professionals, fomentar l’activitat física i potenciar el seu benestar, amb l’objectiu de reduir l’estrès i el burnout que sovint pateix el personal sanitari”.


El projecte ASSAC respon a la necessitat urgent de combatre el sedentarisme i l’estrès laboral, problemàtiques que afecten un percentatge significatiu de professionals sanitaris a Espanya. Segons dades recents, el burnout afecta aproximadament el 43% de les professionals de la salut en tot el país, un fenomen que impacta negativament en la qualitat de vida dels treballadors i en la qualitat assistencial que reben els pacients.


Amb aquesta iniciativa, l’IAS pretén demostrar que la gamificació —una estratègia que utilitza recompenses, desafiaments i elements de joc— pot ser una eina efectiva per motivar hàbits saludables i reforçar el sentiment de pertinença i col·laboració dins dels equips mèdics. A més, els resultats obtinguts podrien servir com a model per a altres àrees de la sanitat pública i privada, obrint la porta a noves estratègies de promoció del benestar emocional en l’àmbit sanitari.


El projecte ASSAC representa un pas important cap a la innovació en la promoció de la salut entre els professionals sanitaris, un col·lectiu que sovint es veu afectat per l’estrès, l’ansietat i el cansament crònic. Si els resultats són positius, l’estratègia de la gamificació podria estendre’s a altres àrees i serveis, millorant la qualitat de vida dels treballadors i, en conseqüència, la qualitat assistencial que reben els pacients.


 
 
bottom of page